March 27, 2016

Scenario based Interview Questions - Part 3

This is the third post in series of Scenario based Interview Questions . I would highly recommend you to read the first two parts of this series.

 Scenario based interview questions Config - Part 1
Scenario based interview questions Workflows - Part 2

If you like the questions and would like to see more like this, then please +1 this post on google.

Question 1: Can you please explain garbage collection in siebel script?
Answer: Garbage collection is concept of releasing memory after use, this is done by nullifying the objects initialized in script. It is highly recommended that all objects initialized in Siebel escript should be nullified to release the memory and prevent memory leaks.

Question 2. What is the difference between server script & Browser script?
Answer: Server script is written in tools and gets compiled into srf and is executed on server side, browser script on other hand is JavaScript code and is downloaded and executed by browser.

It is recommend to use browser script only in case there is user interaction required  to make decision. Biggest difference between the two is that browser script can only access active BO of screen, however server script can query any business object and business component.

Question 3:  How do you get Old Field Value in scripting?
Answer: In PreSetField , GetFieldValue method will returns the old field value of the field being set.

Question 4: How do you handle exceptions in escript ?
Answer: try catch and finally blocks is the way of handling exceptions in Siebel escript.

In case of any error in try block execution is stopped and catch block is executed for exception handling. One can log the error to file or raise error text to show error to user. finally block is used to nullify objects those were used by try block however couldn't get cleared due to exception.

Question 5. What is the sequence of events in Siebel? If a method is invoked in Applet preinvoke, invoke, runtime event, BC preinvoke, invoke, BC user property then in which sequence they will be executed?
Answer : This explained best by this diagram.
Siebel Event Model

Question 6: In workflow using Siebel Operation step with operation as Query, if there are multiple records returned what will be in the ‘Siebel Operation Object Id’? And what will be the value if only one record returned?

Answer: In case only one record is returned, Siebel operation object ID contains row id of the record and incase of multiple records it contains asterisk(*).

Question 7: What are suitable situations for using workflow policy, runtime events and BC user property?
Answer: Workflow policy should be used when a standard process needs to executed in case data is changed from any BusComp. On other hand if only one BC is used through all channels(EAI, UI etc..) then run time events can be used.

Question 8. Can we call server side business service in client side and vice versa?
Answer: Browser script can call server side script, however server script can not call browser script methods.

Question 9. How many ways we can handle exceptions in workflows?
Answer: There are two ways to handle exception in workflow, first is by using exception path at every step of workflow(red arrow) or by specifying error workflow process for the workflow

Question 10. What does workflow without a BO means?
Answer:Business Object is not a mandatory for workflows. It is only required if workflow needs to query data from buscomp using Siebel Operation Step.

Workflow with BO mandatory

Question 11. List the objects on which we can write script?Answer: Scripts can be written in Bus Comp, Applet, BS, Client Side BS, Smart Scripts, Application, Open UI Scripts, Product configurator scripts

Question 12. List the objects on which we can apply search spec?
Answer : Search spec can be applied on Bus Comp, Applet , Link,Pick List

No comments :

Post a Comment