June 01, 2016

Siebel EAI Interview questions - Web services

Question 1: What is the difference between outbound and inbound web services?

Answer: Inbound web services are hosted/served by Siebel and is invoked by external application to send data or to query data from Siebel.
Siebel Inbound Web Service

Outbound web services are web services which are hosted by external applications like SAP or Middle-ware and is invoked by Siebel workflows/business services to send or query data from external system.
Siebel Outbound Webservice


Question 2: What is WSDL?

Answer: WSDL stands for Web Service Definition Language. It's a standard for describing web service end point, it contains information about what all methods external system can call and what are input and output arguments for the service.
For Inbound web services Siebel dev team needs to provide WSDL, which is created from Adminstration Integration> Inbound Webservices view.
For outbound web-services external system like a billing system provides WSDL which is imported into Siebel.
Generate WSDL in Siebel

Question 3 : How WSDL is imported into Siebel?

Answer : Siebel inputs WSDL in two steps. Firstly WSDL is imported into Siebel tools which creates proxy business service and IOs for arguments.
WSDL Import in Siebel Tools

Second step involves creating web service end point in Administration integration> outbound web service which is done by imported by xml generated in first step.

Question 4 : What is filter business service in Siebel?

Answer: Filter business service is a custom business service which can be configured to be invoked at web service invocation just before or after actual workflow call. This service is used to handle custom soap headers of web service .

Question 5: What is SOAP Message? Which version of SOAP is supported by Siebel ?

Answer : SOAP Stands for Simple Object Access Protocol it is a XML format which exchanged by web services, SOAP 1.1 is supported by Siebel.

Question 6: When would you recommend using web services over queue based integration?

Answer: Web services should be used when business process can not wait for response from external system. For example : Order can not proceed without checking the inventory and user cannot wait before submitting order.

Question 7: What is the difference between EAI HTTP Transport and web services?

Answer : Web services is a HTTP based standard which uses WSDL to describe structure of input and output arguments and methods which can be invoked on server.
HTTP Transport can also be use to transfer data in and out if Siebel server however there is no description of input and output data structure and types.

Question 8: Can workflow be published as inbound web services?

Answer: Yes workflow and business service both can be published as web service in  Siebel.

Question 9: What is proxy business service in Siebel? and How does proxy BS works internally in Siebel?

Answer : Proxy business services are business services in Siebel which are created for each WSDL import in Siebel tools. Proxy business service converts in the input arguments into SOAP message and invokes HTTP transport to send data to external system.


No comments :

Post a Comment